“Ik wil niet eten, ik heb geen honger!”
“Mam, mag ik van tafel? Ik wil graag televisie kijken.”
Ken je dat? Ben je eindelijk klaar met koken en verheug je je op een rustige maaltijd, gezellig met je gezin. Samen rustig eten, wat praten over de dag en even tijd om bij te kletsen met je partner. Quality-time!
Vaak is de realiteit heel anders. Misschien ben je wel blij dat het eten eindelijk voorbij is, de kinderen hun gang gaan en jij dan je rust pas krijgt.
De juiste ordening geeft rust.
Vanuit systemisch denken (toegepast bij familieopstellingen), heeft iedereen een juiste plek binnen het gezin. Wanneer iedereen op de juiste plek staat, is er balans. Een verstoring in de balans kan zich uiten in het gedrag van, meestal, de kinderen. In het geval van een onjuiste ordening aan tafel kan het zich uiten in bijvoorbeeld ruzie en gedoe aan tafel.
De grondlegger van “familieopstellingen” Bert Hellinger noemt de juiste ordening een ordening van liefde. Ieder lid van het gezin is vanuit het hart met elkaar verbonden. Dat heeft niets te maken met wetten of voorschriften. Het is een natuurlijk, liefdevolle ordening waarbij ieder gezinslid in z’n kracht staat.
Er is een bepaalde volgorde van zitten waarin de meeste balans wordt ervaren. De juiste volgorde is als volgt:
Vader eerst, dan moeder, dan de kinderen in volgorde van geboorte.
Ordening aan tafel, geeft rust. Dus heb je te maken met ruzie aan tafel, een oudste kind dat baas speelt over de anderen etc? Probeer het dan eens uit en zie eens wat er verandert.
De volgorde is met de klok mee. Dus vader rechts, moeder links en dan de kinderen.
Soms is de situatie anders en iets ingewikkelder. Bij een gescheiden gezin of een samengesteld gezin.
Als je gescheiden bent bijvoorbeeld, zorg dan dat je zelf op de positie van de eerste zit, rechts. Dat voorkomt rolverwarring (kinderen op de partnerpositie bijvoorbeeld).
In een samengesteld gezin geldt dat kinderen uit eerdere relaties voor kinderen gaan uit de huidige relatie. Als de nieuwe partners allebei al kinderen hadden, is het misschien het beste als de kinderen van vader links van hem zitten (van oud naar jong) en die van moeder links van haar (van oud naar jong).
Probeer het maar eens en kijk waar ieder zich het prettigst bij voelt.
“Nee, daar wil ik niet zitten! Dit is mijn plek en hier blijf ik!”
Grote kans dat je dit hoort als je de tafelorde probeert te veranderen. Het zal even wennen zijn. Probeer het echter eens uit en geef het 5 tot 6 weken om echt veranderingen te zien. Na een tijdje zal iedereen er echt aan gewend zijn.
Wat doet de verandering van volgorde met jou, met je gezin? Valt je iets op aan het gedrag van je kinderen? Hoe is de nieuwe plek naast je partner?
We horen en lezen graag je ervaringen!